Slagerij van der Geer

0 Producten in uw mandje

Recept bouillon

Recept basisbouillon E-nummervrij en puur

Waarom bottenbouillon???????

Bouillon van botten is zeer goed geschikt om darmproblemen te verhelpen. De botten bevatten nl. veel gelatine; deze gelerende eiwitten(gelatine)helpen bij de herstelling van de darmwand. Daarnaast bevatten de botten ook veel mineralen. Veel mensen hebben bewust of onbewust darmproblemen met andere gezondheidsproblemen als gevolg. Via de darmen(darmwand) vindt oa de voedsel opname plaats naar de rest van je lichaam. Werkt die opname niet goed dan ontstaan er dus problemen.

Wij hebben div. goede resultaten gehoord van klanten die intensief bottenbouillon of pezenbouillon gingen gebruiken. Na verloop van maanden verdwenen veel klachten en dat op een natuurlijke manier. Ons advies is; eet elke dag een kom soep van echte bouillon met evt. Puur Natuur groente.

Ps; werkt indirect ook goed om af te vallen; dus goed voor de 'lijn':)

De botten bevatten ook veel histamine. Heeft u histamine problemen en wilt u histamine-arme bouillon maken gebruik dan ipv botten pezen van rund of kip. Deze pezen bevatten ook veel gelatine. Pezenbouillon hoeft niet zolang te trekken als bottenbouillon; ca. 6-12 uur zachtjes koken(wel ook eerst blancheren! zie recept)

U heeft nodig:

Grote pan(hoe groter hoe beter;ca. 10 liter.)

ca. 2 kilo verse Graasrundbotten of pezen

– evt.2 hele preien 2 hele uien,2 winterwortels met schil,selderij,peterselie,10laulierblad,10 kruidnagels,20 peperkorrels.

 

Werkwijze:

Breng een halve pan water aan de kook. Zodra het water kookt al de runderbotten en resten ca. 2-5minuten in het kokend water leggen;water moet blijven koken. Daarna het water door een vergiet weggooien en de botten ed. opvangen in het vergiet . Eventueel schuim afspoelen.

Pan omspoelen en de botten ed. weer terug in de pan leggen. Pan moet zo groot zijn dat ca. ¾ van de pan gevuld is met botten ed. De groente wassen of afborstelen en in hele grove stukken snijden/hakken. Uien en winterwortels niet schillen. Alles bij de botten in de pan doen.

Rest van de ingrediënten in de pan doen en de pan afvullen met koud water tot alles net onder water staat. De pan op een klein pitje zetten zonder deksel en heel langzaam naar de kook laten komen. Mag absoluut niet koken,maar tegen de kook aan houden. De pan een hele dag op de pit laten staan; hoe langer hoe beter(als het kan 2 dagen). Pezen hoeven maar 8-12 uur te trekken.

Daarna de bouillon door een fijne zeef laten lopen. Eventuele vleesresten apart houden voor in de soep en de rest weggooien. Zet de bouillon een dag koud weg in de schuur of koelkast. Eventueel vet wordt dan hard en kan dan verwijderd worden als u van de bouillon een magere soep wil gaan maken of gaat invriezen. Zo heeft u een magere bouillon zonder E-nummers!! Nu kunt u van de basisbouillon  elke soep gaan maken die u maar wilt. De ingrediënten  die u gaat gebruiken9tomaat,ui,champignons enz.)bepalen de smaak van de soep. Soep maken duurt ca. 30- 60 minuten; het trekken van de bouillon duurt het langste. Daarom is het handig als U wat meer bouillon tegelijk trekt en invriest.

Maak de soep op smaak met zout(aanbevolen;zeezout)en kruiden(zoals selderij,maggiplant(=lavas),peterselie,kervel,ed.)en/of met soepkruiden van Slagerij van der Geer. Maak soep altijd een dag van te voren; dan kan de smaak zich beter verdelen. Wel goed koud bewaren.

U kunt ook variëren met botten van andere dieren of een oude legkip;verkrijgbaar bij Slagerij van der Geer.

Maak zoveel mogelijk bouillon tegelijk en vries een gedeelte in. Kan ook in een ijsblokjeshouder als u kleine porties bouillon nodig heeft om een saus of iets dergelijks af te maken. Gebruik ook bouillon voor de hachee of en andere stoofpot ipv. Water.

 

Succes ermee!

 

De smakelijke groeten van de Puur Natuur slager uit Veenendaal.

Contact

Bezoekadres:
Dr S de Bruineplein 9
3904 CX Veenendaal

info@slagerijvandergeer.nl
0318-525391
06-13869993